13 Temmuz 2007 Cuma

Klima Şişmanlatıyor !!!

Oldukça yüksek sıcaklıklarla boğuşuyoruz diğer senelere nazaran bu yaz.Küresel ısınma derken 40 dereceleri bazı yerlerde daha fazlasını dahi gördük diyebilirim.Bu olumsuzlukların da bazı sektörleri olumlu etkilediğini rahatlıkla söyleyebilirim.Örneğin klima satıcıları.Fiyatlar geçen senelere nazaran arttı.Birazdan yayınlayacağım yazı da klimanın kilo aldırabileceğinden bahsediyor serinlemek isterken bilmeden kilo alanlar için.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim TDalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, klimaların yanlış kullanıldığında sinüzit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara neden olabildiğini bildirdi.

Yorulmaz, ABD’de yapılan araştırmalarla, klimaların vücudun kendi ısı dengesini kurmasını engelleyerek şişmanlığa yol açtığının belirlendiğini kaydetti. Yorulmaz, klimayı kullanırken dikkat etmek gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

“Klimalar, ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılmalıdır. Dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığın aralıklarla 5′er derece düşürülmesinde fayda vardır. Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için bu durum hastalanmayı kolaylaştırmaktadır.”

Bir anlık ya da bir gunlerin birikimi klimaları bilinçli kullanmadığımız taktirde oluşabilecek sorunları sayın yorulmaz da kısaca belirtmiş.Umarım bundan sonra daha dikkatli ve bilinçli hareket ederiz.

Hiç yorum yok: